2022

Kommande evenemang

Välkommen till nationaldagsfirandet i Björkvik!

Måndagen den 6 juni kl 16.00-17.00

Detta år bjuder Kultur i Yngarebygden in till nationaldagsfirande i den gamla kyrkoruinen vid sjön Yngarens strand i Hagbyberga. Musiken står i fokus och denna gång presenterar vi flera musikgrupper som alla har en lokal förankring. Du får möta Sånggruppen Dahlia, Helen von Schwerins kvartett och familjen Öhrwalls Trio. Högtidstalare denna dag är Olov Hermelin som gärna och med stor kunskap också delar med sig av historier och intressanta berättelser ur bygdens historia.

Den här dagen bjuder föreningen på fri entré.

Vill du vara säker på att få en sittplats är det kanske bäst att ta med en egen stol.

I händelse av riktigt dåligt väder flyttar vi firandet till Björkviks kyrka.

Uppdaterad information hittar du i anslutning till nationaldagen här på vår hemsida.


Hjärtligt välkomna önskar Kultur i Yngarebygden!

2021

Tidigare evenemang

Vårkonsert med Linköpings Studentsångare

Björkviks kyrkan söndagen den 24 april kl. 16.00
Välkomna att köpa biljetter här

Bjud gärna med dig vänner, unga som gamla, grannar, släktingar och arbetskamrater! 
________

”Vår svenska manskörstradition sträcker sig närmare tvåhundra år tillbaka i tiden.  Att sjunga tillsammans och genom sången knyta nya vänskapsband och nätverk är nu som då, en värdefull del av det sociala studentlivet i våra studentstäder. Linköpings Studentsångare, kopplade till Linköpings Universitet och dess akademiska musikliv, är inget undantag. I år firar vi vårt 50-årsjubileum och med en fot i traditionen och den andra i riktning mot framtiden, tar kören sin musiktradition vidare med glädje, nyfikenhet och kamratskap.” 

Sedan körens start 1972 har vi varje Valborgsmässoafton traditionsenligt sjungit in våren på Borggården utanför Linköpings slott. 

Till konserten i Björkvik kommer vi med de traditionella och energigivande vårsångerna i bagaget. Vårliga vindar draga, Sköna maj och Glad såsom fågeln är några exempel på sånger du kommer få höra. Men vi vill också bjuda på den musik som formar och berikar oss idag även om den ibland kan vara utmanande. Vi älskar vår bakgrund och historia, men vi ser till att utvecklas vidare och justerar för att hänga med i en föränderlig värld. Vi vill vara en del i att driva traditionen framåt.  

Varmt välkommen till Björkviks kyrka för att möta Linköpings Studentsångare – en manskör i sina bästa år!

Vill du läsa mer om kören och vår verksamhet så klickar du här 
__________

Kultur i Yngarebygden följer myndigheternas aktuella restriktioner kring kulturevenemang. Du behöver därför vara beredd att visa Covidpass samt ID-handling för att kunna delta i våra evenemang. 

Årsmöte för föreningen Kultur i Yngarebygden

Underhållning och 100-årsfirande av Povel Ramel i Sockenstugan vid Björkviks kyrka, söndagen den 20 februari kl 16.00

  • Vilka är dina favoritcitat eller sånger av Povel Ramel?
  • Hur många alldagliga substantiv känner du till som likt kokosnöten, tvålen eller skorna som blivit till kända sångtitlar i den Povelska samlingen?
  • Hur kom det sig att Povel Ramel befann sig i Björkvik?

Frågorna är många och svar får du kanske på underhållningen efter årsmötesförhandlingarna!

Två spännande gäster kommer till oss för att uppmärksamma Povels gärning. Det är Anders Elderman, känd från SR:s Melodikrysset och dessutom ordförande i Povel Ramelsällskapet och hans gode vän och tillika sekreterare i samma sällskap, Anders Lundquist, som på ett lekfullt sätt tar oss med en stund i Povels underbara värld.

Musikinslag blir det naturligtvis också tillsammans med sångerskan Helen von Schwerin och med med Jonas Bergquist vid pianot. De bjuder på några av Povels odödliga melodier och ett Music Quiz!

Är du redan medlem i föreningen så får du en inbjudan via e-post. Där ser du hur du gör för att anmäla dig till denna eftermiddag. 

Vänner och bekanta är naturligtvis också välkomna, ni betalar då in medlemsavgiften 100 kr, blir medlem i föreningen och meddelar därefter att ni önskar vara med på årsmötet den 20 februari.

Du hittar information om hur du gör för att bli medlem i Kultur i Yngarebygden här

______________

Varmt välkomna till föreningens Årsmöte 2022!

Kultur i Yngarebygden följer myndigheternas aktuella restriktioner kring kulturevenemang. Du behöver därför vara beredd att visa Covidpass samt ID-handling för att kunna delta i våra evenemang. 

Östgöta Kammarkörs besök i Björkvik

21 november kl. 16.00 kommer Östgöta Kammarkör på besök i Björkviks kyrka. Det blir en musikgudstjänst med vacker körmusik, merparten skriven i nutid.

Kören leds av Director Musices vid Linköpings Universitet Christina Hörnell.

Konserten arrangeras i samarbete med Björkviks församling.

Fri entré. 

Musik och arkitektur

3 oktober kl 16

2021 firas 150-årsminnet av en av Sveriges mest uppskattade kompositörer, Wilhelm Stenhammar. Kanske mest känd som kompositör av storskalig musik, men har även skrivit vacker musik för mindre ensembler och solister.

Konserten hålls i Björkviks kyrka som är ritad av Wilhelms far, Per Ulrik Stenhammar, som var arkitekt och även musiker och kompositör.

Vi är glada och stolta att till denna konsert gästas av hovsångerskan och sopranen Elin Rombo. Född och uppvuxen i Katrineholm och med en lång och gedigen internationell karriär. Därtill medverkar två eminenta musiker, violinisten Anders Kjellberg Nilsson och pianisten Martin Virin.

Wilhelm Stenhammar skrev också körmusik, stycken som blivit ofta sjungna och älskade. De framförs vid denna konsertav Östgöta Kammarkör under ledning av Christina Hörnell.

Utomhuskonsert

8 augusti kl. 16

Vi inviger vår verksamhet genom att arrangera en konsert i Björkviks gamla kyrka. Kyrkan brann på slutet av 1800-talet och är nu en ruin utan tak. Det gör att vi hoppas på att kunna genomföra en coronasäker konsert.

Medverkande:

Ida König, sång, och Christina Hörnell, piano.

 Johanna Tafvelin, violin och Niklaas Veltman, violoncell.

En kvartett ur Flens Världsorkester under Lutte Bergs ledning spelar svängig och spännande musik.