2023

Kommande evenemang

NK:s möbler – Sörmlands museum

1 april

Utställningen NK Möbler, är den största någonsin som tar ett helhetsgrepp kring NK:s möbelproduktion. Den berättar om en betydande och framgångsrik del av svensk designhistoria och om människor – formgivare och hantverkare – som står bakom några av Sveriges mest kända möbelklassiker. 

1902 grundas AB Nordiska Kompaniet. Tretton år senare flyttar man in på Hamngatan i Stockholm, i en pampig byggnad ritad av Ferdinand Boberg och därmed får Sverige sitt första större varuhus av internationell karaktär.

År 1904 – bara två år efter etableringen grundas NK:s verkstäder i Nyköping. Här arbetar ”kompanisterna”, anställda som känner hög yrkesstolthet och identifierar sig med hela den så kallade ”NK-familjen”. Antalet anställda i Nyköping växer snabbt och redan 1909 är verkstäderna stadens största industri med 300 anställda. Verksamheten spänner över nära sju decennier fram till 1973.

Kultur i Yngarebygden välkomnar sina medlemmar till en specialvisning den 1 april kl 11.00 av den nyligen öppnade och mycket intressanta utställningen. P g a museets avbokningsregler måste anmälan ske senast den 16 mars genom att swisha 50 kr till Louise Nordenfeldt 0709-105732. Ange ditt namn i kommentarsfältet. Föreningen subventionerar specialvisningen. Deltagantalet är begränsat. Först till kvarn gäller.

Sörmlands museum har ett flertal intressanta utställningar som du också kan passa på att besöka. Restaurangen frestar med god lunch eller bara en kaffe med något därtill.

Museets och restaurangens öppettider är 10.00-17.00 och adressen är Tolagsgatan  8.

Väl mött på Sörmlandsmuseum!

De Geer-kvartetten i Björkviks kyrka

16 april kl 16.00

Medlemmarna i De Geer-kvartetten träffades första gången 2019. Tre musiker i Norrköping sökte en pianist att spela kammarmusik tillsammans med. De kontaktade Carl Pontén som tyckte det var ett intressant initiativ och de började repetera.

Kammarmusikgrupper med piano, stråktrio, kvartetter och kvintetter, sätts ofta samman inför en konsert, repeterar ett antal gånger, spelar konsert och löses sedan upp. Denna kvartett däremot träffas regelbundet och repeterar sedan 2019 i De Geerhallen, Norrköping eftersom några av musikerna även spelar i Norrköpings Symfoniorkester,

Det finns en relativt stor repertoar för pianokvartett, med musik av Johannes Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludvig van Beethoven, Robert Schumann, Franz Schubert, Felix Mendelssohn, Gabriel Fauré, Ernest Chausson, Bela Bartok med flera Därtill finns även ett flertal kvartetter komponerade av svenska tonsättare som denna kvartett har på sin repertoar. Ensemblen är unik i Sverige som en ”stabil” pianokvartett och nu kommer de till Björkvik.

Kvartettens fyra eminenta musiker bjuder ett program med musik av Wolfgang Amadeus Mozart, Wilhelm Stenhammar och Elfrida Andrée.

W. A. Mozart – Pianokvartett KV. 478, g-moll

W. Stenhammar – ur Pianokvartett i A-dur

Elfrida Andrée- Pianokvartett i a-moll

De Geer-kvartetten

Nina Söderberg – violin
Nanako Akai – viola
Mikaela Grönberg – cello
Carl Pontén – piano

Nina Söderberg är född i Norrköping och studerade vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg för Marja Inkinen, tog därefter ett Performance Diploma från Oberlin College Conservatory of Music i Oberlin, Ohio, U.S.A. för Prof. Milan Vitek, samt en Master of Music från Edsberg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Per Enoksson. Nina spelar även barock fiol och viola och kom till Norrköpings symfoniorkester 2016.

Nanako Akai studerade på Tokyo University of Arts. Därefter följde studier i Tyskland. Nanako frilansade i olika orkestrar innan hon 1997 flyttade till Sverige och spelade i Svenska Kammarorkestern. Sedan 1999 jobbar hon i Norrköpings Symfoniorkester.

Mikaela Grönberg studerade cello vid Royal College of Music i London. Hon har gett soloframträdanden runt om i Europa, och som kammarmusiker framträtt på olika festivaler. Mikaela är cellopedagog på Kulturskolan i Norrköping samtidigt som hon frilansar i flera av Sveriges orkestrar.

Carl Pontèn tog sin Bachelor i piano i Italien. Därefter följde studier vid Mozarteum i Salzburg och Trieste. Han har bland annat gjort turné med David Oistrakh Quartet i Ryssland och framträder regelbundet med musiker som Dmitri Ashkenazy, Eteri Gvazava, Fedor Belugin, Jeremy Carpenter och Bernt Lysell.

Varmt välkomna till en härlig musikupplevelse!

Välkommen till nationaldagsfirande i Björkvik!

Måndagen den 6 juni kl 14.00, Björkviks kyrkoruin vid Yngarestrand

Mer information kommer! 

2022

Tidigare evenemang

Årsmöte 19 februari

Vårt första evenemang 2023 blir föreningens årsmöte i Sockenstugan vid Björkviks kyrka söndagen den 19 februari kl 15.00.

I samband med årsmötet, dit alla medlemmar i föreningen är varmt välkomna, presenterar vi också ett riktigt spännande kulturinslag, magikern John Houdi som för första gången besöker våra breddgrader i Björkvik!

John Houdi är en av de mest rutinerade och eftertraktade magiska entertainers vi har i dag i Norden. Hans fräscha och originella mix av humor, buktaleri och trolleri – något han själv kallar MagiComedy™ – har gjort honom till en populär och återkommande artist i Sverige och runt om i världen. Bland annat 21 föreställningar på exklusiva The Magic Castle i Hollywood.

John Houdi är magikern, komikern, buktalaren som du sett på Allsång på Skansen, Bingolotto, Nyhetsmorgon, Släng Dig i Brunnen, Go’Kväll bland mycket annat.
Som skådespelare har han dykt upp i dramakomedier som Lite Som Du, Solsidan, Torpederna samt som röstskådespelare gjort röst i Disneys animerade film Modig mm.

Förutom att han blivit vald till Årets Artist av Svenska Eventakademin har han bland annat fyra Svenska- och nio Nordiska mästerskap i trolleri. Han rankas också som en av Europas bästa buktalare.

I himlen och på jorden

Kultur i Yngarebygden bjuder in till spännande boksläpp och författarmöte med Beth Meurling på Valinge gård onsdagen den 8 feb kl 16.00-17.00.

Vi välkomnar författaren Beth Meurling, som nu släpper sin andra bok ”I himlen och på jorden”, till Valinge herrgård.

Boken är en beskrivning av Beths år som flygvärdinna på SAS och rymmer alltifrån hennes utbildning till flygvärdinna 1966 till det år då hon gick i pension 2003. Det här är en spännande och personlig skildring av livet i luften och på marken. Här finns berättelser om upplevelser och glädjeämnen i jobbet som flygvärdinna, reflektioner om slitningar mellan arbete och familjeliv och mycket, mycket annat.

Nils Magnus Lobenius skriver om boken: ”I himlen och på jorden” är en underhållande och kunnig berättelse om hur det var att arbeta på SAS under dess storhetstid (…) Litterärt har hon flyt i berättelsen. Det andas elegans. Det är ingen veckotidningsroman utan läsvärd litteratur. 

Boken finns till försäljning och signering i samband med författarmötet som avslutas med mingel lättare dryck med tilltugg.

Varmt välkomna till Valinge herrgård!

Svensk kammarmusik på Åkerö säteri

Föreningen Kultur i Yngarebygden arrangerar i samverkan med ägarfamiljen på Åkerö, två unika kammarmusikkonserter i den vackra och historiska miljön på Åkerö säteri.

I denna fantastiska omgivning gästar oss två kammarmusiker av högsta kvalitet, Anders Kjellberg-Nilsson, violin och Martin Virin, piano.

Violinisten Anders Kjellberg Nilsson kommer ursprungligen från Oslo, men bor numera i Sverige, där han innehar positionen som 1:e konsertmästare vid Kungliga Operan i Stockholm.

Pianisten Martin Virin arbetar även han vid Kungliga Operan i Stockholm i rollen som repetitör och biträdande kormästare.

Vid denna konsert bjuder de ett program med genomgående svensk musik med tonsättare aktiva kring förra sekelskiftet. Det blir musik av Tor Aulin, Elfrida Andrée, Wilhelm Stenhammar
och Amanda Maier-Röntgen. Alla dessa tonsättare med sin spännande historia i svenskt musikliv.

Konserten går av stapeln i den vackra stensalen på Åkerö och eftersom detta är en mindre sal så erbjuder två konserter med samma innehåll denna dag.

Konsert 1 kl 15.00-16.00
Konsert 2 kl 17.00-18.00

Kontrollera gärna aktuellt klockslag vid köp av biljett. Köpt biljett återlöses ej.

Åkerö Säteri ligger mycket vackert, omgivet av sjön Yngaren från alla håll. Här står vackra lönnar, askar och lindar planterade runtom och en hundraårig, obruten lindallé leder fram till huvudbyggnaden. Åkerö ligger i Bettna socken, cirka 27 km från Katrineholm och 40 km från Nyköping i Södermanland och det är ett av Södermanlands äldsta gods med en rik historia.

Välkomna!

Filip Jers tillsammans med Carl Bagge trio "In the spirit of Toots Thielemans"

Söndagen den 21 augusti kl. 15.00-17.00 

Filip Jers – munspel
Carl Bagge – piano
Martin Höper – kontrabas
Chris Montgomery – trummor

Den belgisk-amerikanske munspelaren och jazzmusikern Toots Thielemans spelade sig med lekfullhet och själ in i den svenska jazzpublikens hjärtan. I år skulle Toots ha fyllt 100 år och självklart skall det firas! Vem passar bättre att göra det än Sveriges egen munspelsvirtuos Filip Jers?

Filip mötte Toots vid flera av mästarens många turnéer i Sverige och fick chans att både samtala och musicera tillsammans med honom. Toots var noga med att poängtera att det var okej att härma honom, men att det viktigaste var att hitta sitt eget sound som musiker och munspelare.

I denna konsert tar Filip fasta på Toots ord och hämtar inspiration från hans imponerande karriär som sträckte sig över sex decennier. Med avstamp i Toots kärlek till Sverige och hans samarbete med svenska artister bjuds det på en musikalisk odyssée som spänner över välkända, älskade melodier som Toots egen Bluesette, Dunderklumpen och standards från hans repertoar till nykomponerade stycken inspirerade av Toots musikaliska uttryck och joie de vivre.

Musiken framförs i tätt samspel med Carl Bagge Trio. Carl Bagge är jazzpianist, kompositör och arrangör utbildad på Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat med några av landets främsta artister inom olika stilar, såsom Isabella Lundgren, Robyn, Rigmor Gustafsson och Jonas Kullhammar
för att nämna några. 2018 skrev Carl och Henrik Dorsin musiken till Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton för Scalateatern. Musiken blev även ett album som Carl producerade.

Carl Bagge är en av landets flitigast anlitade pianister, för många bekant genom det fleråriga samarbetet med sångerskan Isabella Lundgren. Drygt 40 år gammal har han varit aktiv på scenerna i 20 år och med det även hunnit med samarbeten med andra storheter som Robyn, Anne Sofie von Otter och Henrik Dorsin, för vilken han 2018 komponerade till det som skulle bli musikalen om Karl-Bertil Jonssons Jul. Denna föreställning spelade på Scalateatern i Stockholm samt sändes i SVT och blev även skiva på Universal. I april 2022 släppte Carl sin första alldeles egna skiva bestående av egen musik, som fick flera slående recensioner i bl.a. SvD. Medverkar där gör, förutom Carl, Magnus Lindgren, Martin Höper och Adam Ross.

Sörmlands sparbank, Katrineholms kommun och Jönåkers häradsallmänning samverkar med Kultur i
Yngarebygden för att möjliggöra denna spännande konsertsatsning. Vi hälsar er alla välkomna till
denna premiärkonsert och tillika unika upplevelse tillsammans med några av våra främsta jazzmusiker
av idag!

Vid dåligt väder flyttas konserten till annan lokal inomhus.

Gruppen Saskia i kalkbrottet

Konserten den 21 augusti inleds med gruppen Saskia.

De fyra medlemmarna i Saskia går andra året på Södra Latins musiklinje. Grunden i repertoaren är svensk viskonst, framför allt Cornelis Vreeswijks musik. Andra influenser kommer från Evert Taube, Victor Jara och Carl Michael Bellman med flera. Saskia strävar efter föra Cornelis och den svenska vistraditionen vidare.

 

Kvartetten består av Malte Qviström Öhrwall sång, Oscar Dahlkvist gitarr, Julian Wiklund Pöntinen bas och Sam Öhd trummor.

Gruppen Saskia i kalkbrottet

Konserten den 21 augusti inleds med gruppen Saskia.

De fyra medlemmarna i Saskia går andra året på Södra Latins musiklinje. Grunden i repertoaren är svensk viskonst, framför allt Cornelis Vreeswijks musik. Andra influenser kommer från Evert Taube, Victor Jara och Carl Michael Bellman med flera. Saskia strävar efter föra Cornelis och den svenska vistraditionen vidare.

 

Kvartetten består av Malte Qviström Öhrwall sång, Oscar Dahlkvist gitarr, Julian Wiklund Pöntinen bas och Sam Öhd trummor.

Välkommen till nationaldagsfirandet i Björkvik!

Måndagen den 6 juni kl 16.00-17.00

Detta år bjuder Kultur i Yngarebygden in till nationaldagsfirande i den gamla kyrkoruinen vid sjön Yngarens strand i Hagbyberga. Musiken står i fokus och denna gång presenterar vi flera musikgrupper som alla har en lokal förankring. Du får möta Sånggruppen Dahlia, Helen von Schwerins kvartett och familjen Öhrwalls Trio. Högtidstalare denna dag är Olov Hermelin som gärna och med stor kunskap också delar med sig av historier och intressanta berättelser ur bygdens historia.

Den här dagen bjuder föreningen på fri entré.

Vill du vara säker på att få en sittplats är det kanske bäst att ta med en egen stol.

I händelse av riktigt dåligt väder flyttar vi firandet till Björkviks kyrka.

Uppdaterad information hittar du i anslutning till nationaldagen här på vår hemsida.


Hjärtligt välkomna önskar Kultur i Yngarebygden!

Vårkonsert med Linköpings Studentsångare

Björkviks kyrkan söndagen den 24 april kl. 16.00
Välkomna att köpa biljetter här

Bjud gärna med dig vänner, unga som gamla, grannar, släktingar och arbetskamrater! 
________

”Vår svenska manskörstradition sträcker sig närmare tvåhundra år tillbaka i tiden.  Att sjunga tillsammans och genom sången knyta nya vänskapsband och nätverk är nu som då, en värdefull del av det sociala studentlivet i våra studentstäder. Linköpings Studentsångare, kopplade till Linköpings Universitet och dess akademiska musikliv, är inget undantag. I år firar vi vårt 50-årsjubileum och med en fot i traditionen och den andra i riktning mot framtiden, tar kören sin musiktradition vidare med glädje, nyfikenhet och kamratskap.” 

Sedan körens start 1972 har vi varje Valborgsmässoafton traditionsenligt sjungit in våren på Borggården utanför Linköpings slott. 

Till konserten i Björkvik kommer vi med de traditionella och energigivande vårsångerna i bagaget. Vårliga vindar draga, Sköna maj och Glad såsom fågeln är några exempel på sånger du kommer få höra. Men vi vill också bjuda på den musik som formar och berikar oss idag även om den ibland kan vara utmanande. Vi älskar vår bakgrund och historia, men vi ser till att utvecklas vidare och justerar för att hänga med i en föränderlig värld. Vi vill vara en del i att driva traditionen framåt.  

Varmt välkommen till Björkviks kyrka för att möta Linköpings Studentsångare – en manskör i sina bästa år!

Vill du läsa mer om kören och vår verksamhet så klickar du här 
__________

Kultur i Yngarebygden följer myndigheternas aktuella restriktioner kring kulturevenemang. Du behöver därför vara beredd att visa Covidpass samt ID-handling för att kunna delta i våra evenemang. 

Årsmöte för föreningen Kultur i Yngarebygden

Underhållning och 100-årsfirande av Povel Ramel i Sockenstugan vid Björkviks kyrka, söndagen den 20 februari kl 16.00

  • Vilka är dina favoritcitat eller sånger av Povel Ramel?
  • Hur många alldagliga substantiv känner du till som likt kokosnöten, tvålen eller skorna som blivit till kända sångtitlar i den Povelska samlingen?
  • Hur kom det sig att Povel Ramel befann sig i Björkvik?

Frågorna är många och svar får du kanske på underhållningen efter årsmötesförhandlingarna!

Två spännande gäster kommer till oss för att uppmärksamma Povels gärning. Det är Anders Elderman, känd från SR:s Melodikrysset och dessutom ordförande i Povel Ramelsällskapet och hans gode vän och tillika sekreterare i samma sällskap, Anders Lundquist, som på ett lekfullt sätt tar oss med en stund i Povels underbara värld.

Musikinslag blir det naturligtvis också tillsammans med sångerskan Helen von Schwerin och med med Jonas Bergquist vid pianot. De bjuder på några av Povels odödliga melodier och ett Music Quiz!

Är du redan medlem i föreningen så får du en inbjudan via e-post. Där ser du hur du gör för att anmäla dig till denna eftermiddag. 

Vänner och bekanta är naturligtvis också välkomna, ni betalar då in medlemsavgiften 100 kr, blir medlem i föreningen och meddelar därefter att ni önskar vara med på årsmötet den 20 februari.

Du hittar information om hur du gör för att bli medlem i Kultur i Yngarebygden här

______________

Varmt välkomna till föreningens Årsmöte 2022!

Kultur i Yngarebygden följer myndigheternas aktuella restriktioner kring kulturevenemang. Du behöver därför vara beredd att visa Covidpass samt ID-handling för att kunna delta i våra evenemang. 

Östgöta Kammarkörs besök i Björkvik

21 november kl. 16.00 kommer Östgöta Kammarkör på besök i Björkviks kyrka. Det blir en musikgudstjänst med vacker körmusik, merparten skriven i nutid.

Kören leds av Director Musices vid Linköpings Universitet Christina Hörnell.

Konserten arrangeras i samarbete med Björkviks församling.

Fri entré. 

Musik och arkitektur

3 oktober kl 16

2021 firas 150-årsminnet av en av Sveriges mest uppskattade kompositörer, Wilhelm Stenhammar. Kanske mest känd som kompositör av storskalig musik, men har även skrivit vacker musik för mindre ensembler och solister.

Konserten hålls i Björkviks kyrka som är ritad av Wilhelms far, Per Ulrik Stenhammar, som var arkitekt och även musiker och kompositör.

Vi är glada och stolta att till denna konsert gästas av hovsångerskan och sopranen Elin Rombo. Född och uppvuxen i Katrineholm och med en lång och gedigen internationell karriär. Därtill medverkar två eminenta musiker, violinisten Anders Kjellberg Nilsson och pianisten Martin Virin.

Wilhelm Stenhammar skrev också körmusik, stycken som blivit ofta sjungna och älskade. De framförs vid denna konsertav Östgöta Kammarkör under ledning av Christina Hörnell.