Recensioner av tidigare evenemang & konserter

Uppsluppen Stenhammarfest i Yngarebygden med Elin Rombo

Den 150-årsjubilerande kompositören Wilhelms Stenhammar (1871-1907) hyllades med en festkonsert i stor stil i Björkviks kyrka.

Sopranen Elin Rombo satte guldkant på tillställningen.

SÖRMLAND 4 OKTOBER 2021, Catarina Nitz

Östgöta kammarkör, violinisten Anders Kjellberg Nilsson och sopranen Elin Rombo hyllade Wilhelm Stenhammar vid en festkonsert i Björkviks kyrka.
Foto: Catarina Nitz

På den vackra kyrkbacken med utsikt över en vik av Yngaren var marken täckt av gula lönnlöv, men snart syntes nästan inget av dem på grund av trängsel av bilar och människor. Den nystartade föreningen Kultur i Yngarebygden hade gjort det igen och arrangerat en konsert som var utsåld sedan länge. Den här gången med ett program ägnat åt 150-årsminnet av Sveriges kanske största kompositör, Wilhelm Stenhammar.

Aftonens stora dragplåster var Elin Rombo, men hon hade sällskap av flera musiker och sångare: Östgöta kammarkör, pianisten Martin Virin och violinisten Anders Kjellberg Nilsson. Dessutom medverkade Kultur i Yngarebygdens konstnärliga ledare, Christina Hörnell, som presentatör och dirigent för kören.

Östgöta kammarkör gästade Björkviks kyrka under söndagen Stenhammarkonsert.
Foto: Catarina Nitz

Själva kyrkobyggnaden spelade även den en roll i programmet. Den har koppling till Wilhelm Stenhammar på så sätt att det var kompositörens far, arkitekten Per Ulrik Stenhammar som ritade den sedan Björkviks ursprungliga kyrka brunnit ner 1869. 1875 stod den nya kyrkan färdig. Per Ulrik Stenhammar var även musiker och tonsättare, och konserten inleddes med att Östgöta kammarkör sjöng hans psalm ”Kors och krona”;.

Resten av programmet ägnades helt åt Wilhelm Stenhammar och innehöll såväl körstycken som sånger, pianoverk och verk för violin och piano.

Kvällens pianist, Martin Virin fick ge järnet i det känsloladdade Molto appassionato ur ”Tre fantasier för piano op 11”. Därefter blev det ännu mera känslor tillsammans med Anders Kjellberg Nilsson och hans violin, i ”Andantino ur ”Två sentimentala romanser op 28:1”.

Violinisten Anders Kjellberg Nilsson spelade i Björkviks kyrka.
Foto: Catarina Nitz

Men Elin Rombo, som sjöng sammanlagt nio sånger med texter av Albert Theodor Gellerstedt, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding, Bo Bergman och Johan Ludvig Runeberg, stal showen.

Elin Rombo, sopran och hovsångerska från Katrineholm sjön musik av Wilhelm Stenhammar i Björkviks kyrka.
Foto: Catarina Nitz

Hennes storhet som artist handlar om så mycket mer än den makalösa rösten. Inte många kan som hon förmedla känslor av smärta inför tidens flykt och åldrandet, eller ladda sånger med den humor som kvävs för att blåsa bort mossa från ord skrivna i en tid då den manliga blicken på unga flickors skönhet och samhällets krav på samma flickors kyskhet var temat för poeterna.

Det fanns mycket att glädjas åt i Björkviks kyrka denna regniga och blåsiga söndagseftermiddag. Förutom musiken också insikten om att Sörmland har fått en ny kulturförening med muskler och kunskap att arrangera riktigt bra konserter.

Succépremiär för ny kulturförening i Yngarebygden

Sörmland har fått en ny kulturförening. Första arrangemanget visar att det här kan bli en aktör att räkna med i framtiden.

SÖRMLAND 8 AUGUSTI 2021, Catarina Nitz

Lutte Berg medverkade med sin kvartett under föreningens
premiärkonsert som hölls i ”Fredriks lada” på Marieberg.
Foto: Catarina Nitz

Ida König och Christina Hörnell
Johanna Tafvelin, violin, Niklaas Veltman, cello och Christina Hörnell, piano
Lutte Bergs kvartett
”Fredriks lada”, Marieberg, Björkvik

Ett ambitiöst och varierat konsertprogram och kanske också nyhetens behag hade gjort att de 120 biljetterna till premiären sålde slut i ett nafs. Men flera timmar innan det var dags för den inledande ”Björkvikssången” med duon Ida König, sång och Christina Hörnell, piano, hade föreningens eldsjälar visat prov på en osedvanlig besluts- och handlingskraft.

Johanna Tafvelin, violin, Ida König, sång, Niklaas Veltman, cello och Christina Hörnell, piano framförde visor och klassiska stycken.
Foto: Catarina Nitz

När regnet envist hängde i luften gjorde man det enda raka och flyttade hela arrangemanget från Björkviks kyrkoruin till en lada på det närliggande godset Marieberg. Stora hastigt ihopkomna skyltar dirigerade om publiken, som fick en genuin upplevelse i en lada som används aktivt i lantbruket och doftade av hö och nyskördad säd.

Det blev publiksuccé från start för den nybildade föreningen Kultur i Yngarebygden.
Foto: Catarina Nitz

Pianisten Christina Hörnell är föreningens musikansvariga och hon hade även bildat trio med två musiker från Norrköpings symfoniorkester, Johanna Tafvelin och violin, Niklaas Veltman, cello. Trion spelade bland annat två stycken av syskonen Fanny och Felix Mendelssohn, och bjöd också på en underhållande gissningstävling om vilket av syskonen som hade komponerat vad.

Konserten avslutades av Lutte Bergs kvartett från Flenstrakten, som förutom honom själv på gitarr består av de vassa musikerna Tina Muto, kontrabas, Anette Kumlin, oboe d’amore och Patrick Taunu, slagverk. Bandet mixar världsmusik, jazz och visa.