Invigningskonsert – Program

aug 5, 2021 | Övrigt

Björkviks gamla kyrka 8 augusti 2021

Björkvikssången

Musik Jacob Niclas Ahlström (1805–1857)  

Text Hilding Lundqvist (1903–1967)

Hilding Lundqvist hyllningstext till Björkvik och dess omgivningar är daterad 1932. Hilding bodde då i Virå och arbetade som konduktör vid den gamla smalspåriga järnvägen även kallad Nunnebanan. Musiken skrevs ursprungligen som teatermusik av Jacob Niclas Ahlström som var verksam som teatermusiker och kapellmästare vid Nya Teatern i Stockholm. Melodin återfinns även i andra sammanhang som Engelbrekstmarschen.

Kärlekssång 

Musik Anders Widmark (f.-63) 

Text Hans Widmark (f. -32)

Pianisten och kompositören Anders Widmark, från Uppsala, har flera gånger tonsatt sin pappas texter. Anders skrev själv den första versionen av text på engelska till denna visa men när han, tillsammans med Helen Sjöholm, spelade in sången på CD:n Genom dina andetag var det med pappa Hans nära och kärleksfulla text.

Varning

Text och musik  Adolf Fredrik Lindblad (1801–1878) 

Arrangemang Martin Östergren (f. -71)

Denna varning av östgöten Adolf Fredrik Lindblad, som skrivit både text och musik, är daterad redan 1840. Texten är en sedelärande text om att inte låta sig lockas in i kärlekens lek för lättvindigt. Lindblad skrev under sin levnad över 200 sånger varav många direkt för tidens stora sångstjärna Jenny Lind. Pianisten Martin Östergrens arrangemang av sången kom till i samarbete med Helen Sjöholm och inspelningen av CD:n Visor (2002).

Sköldingevisan 

Svensk folkmelodi

Upptecknad av N. Dencker efter Anna Sofia Gustafsson, Sköldinge (1863–1929)

Sköldingemelodin var känd i stora delar av Sverige som en så kallad arbetsvisa, men det var i Sköldinge i Sörmland som den upptecknades. Texten, som de gamla i Sköldinge brukade sjunga, Till himmelen dit längtar jag, finns i flera versioner. Poeten Bo Setterlind, boende i Strängnäs, inspirerades av melodin och den gamla texten och skrev den text som åtföljer visan i vår svenska koralbok under titeln Det finns en väg till himmelen.

Ida König, sång

Christina Hörnell, piano

 

De båda syskonen Felix och Fanny började båda komponera tidigt. Felix skrev sin första symfoni redan som femtonåring och han blev under sitt liv en av de största kompositörerna. Fanny visade på en osedvanlig begåvning och komponerade under sitt liv över 400 verk. Fanny och Felix hade ett tätt samarbete genom livet där Fanny kom med värdefulla synpunkter och råd om Felix kompositioner och han i sin tur, stöttade och uppmuntrade Fannys att fortsätta komponera. Deras far Abraham såg sina barns begåvning men ansåg att det var opassande att hans äldsta dotter skulle försörja sig på musik.  När hon var 15 år skrev därför pappa Abraham till henne att ”musik kanske kommer att bli Felix yrke en dag, men för dig kan musiken endast bli en prydnad”.

Andante espressivo

Ur Pianotrio d-moll op. 11 (1847)

Fanny Mendelssohn Henzel (1805–1847)

                               

Andante con moto tranquilo

Ur Pianotrio nr 1 i d-moll (1839)

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847)

 

Johanna Tafvelin, violin

Niklaas Veltman, violoncell

Christina Hörnell, piano

 

Prolog-My landscape

My Landscape skrevs när jag bodde i Italien i en stund då jag saknade den svenska naturen och dess inre lugn.

Hem

Efter 25 år i Italien flyttade jag, min fru och våra 5 katter upp till Sverige. Vårt hem skulle bli i morfars gamla sommarstuga invid sjön Nedingen. Låten skrevs vid sjökanten och blev titeln till cd-skivan som spelades in i vårt nya Hem.

Byssan lull

Den första versen av låten uppmanar att inte vara rädda för varandra utan, tvärtom, hjälpas åt. De tre vandringsmännen, i uppenbart svåra förhållanden, får mig att tänka på vår nutid där vi borde, som i sången, stödja och hjälpa våra ”vandringsmän” som flyr krig och elände.

Tarant’ella blue

Tarantellan är Syditaliens mest älskade musikform. Låten är en lite lågmäld ”blue” tolkning av denna underbara musik och en hyllning till mitt Syditalien.

Blue in green

Bill Evans komponerade denna jazzballad som jag har burit med mig ända sedan min tid på

Södra Latins Musikgymnasium.

Swedish tango

Denna låt skrevs också i ett moment där jag saknade Sveriges vidder och dess lugn. Om man lyssnar noga så kan man höra tangon smyga sig in i musiken.

Garrubba

Garrubba är namnet på en kvarter i staden Cosenza i Syditalien. Kvarteret är beläget i den antika delen av staden. Där bodde jag med en vän. Låten är ett slags tack till våra kvartersvänner som ”bjöd in oss” till deras hem utan att rädslan för det ”annorlunda” fick styra deras agerande. Stort hjärta hade alla i kvarteret.

D-variations

I denna låt har min kärlek för säckpipa och skalmejan en klar plats. I mitten av låten så träder skalmejor från olika delar av världen fram.

The gentleman and the poet

The gentleman and the poet

En hyllning till två viktiga musiker för mig. Gentlemannen John McLaughlin och poeten Pat Metheny.

Musiken är, om inget annat anges, skriven av Luciano Scalercio som är Lutte Bergs italienska namn. Verkkommentarerna är också skrivna av Lutte själv.

 

Lutte Berg Kvartett

Anette Kumlin oboe d’amore

Lutte Berg gitarr och komposition

Tina Muto kontrabas

Patrick Taunu slagverk.

 

Konserten produceras av

Kultur i Yngarebygden